Slavnostní zahájení provozu nového pivovaru v Jarošově
8. 2. 2017
ulice
katastr
Jarošov
místo
pivovar
-
charakteristika
Oficiálně byl zahájen provoz nového pivovaru v Jarošově, který vznikl adaptací areálu bývalé továrny na nábytek. Kapacita pivovaru je 4 800 hl piva za rok. V případě zájmu bude možno rozšířit výrobu až na 20 tisíc hl ročně (předpoklad dosažení tohoto množství je za pět let). Ředitelem pivovaru je Miroslav Harašta, který už dříve zakládal pivovar od nuly ve Znojmě (roku 2015). Celoročně budou k dostání čtyři druhy piva, budou se však vyrábět i různé speciály (zřejmě každé dva měsíce). Prvním uvařeným pivem byl dvanáctistupňový Jarošovský ležák, který byl hotový v polovině dubna. Základní sortiment tvoří čtyři druhy piv: desítka, jedenáctka s názvem Jura, dvanáctka Jarošovský ležák a čtrnáctka Šohaj. Vaří se z žateckého chmele a kroměřížského a záhlinického sladu. V budoucnu by měly být přistavěny k pivovaru také nové reprezentační prostory včetně degustační místnosti a minimuzeum pivovarnictví. Hlavním sládkem se stal Jan Vasil z Uherského Brodu, podsládkem Milan Esender z Uherského Hradiště. Zpočátku bylo pivo k dostání jen v pivovaru, v několika pivotékách na Uherskohradišťsku a Zlínsku, čepovalo se nejprve jen v Buchlovicích, Bílovicích a ve vinárně v Jarošově.
-
účastníci
mj. starosta města Stanislav Blaha
-
prameny, literatura
-
události
9. 11. 2018
Otevření malého muzea pivovarnictví v Jarošově-
osoby
-
související odkazy
-
autor
CoM